Kategoria:Warzywa
Podlewanie:średnio
Pokrój:płożący
Wysokość:2 m - 3 m
Barwa liści/igieł:zielona
Zimozielone:Nie
Stanowisko:
Barwa kwiatów:—
Wilgotność gleby:
Termin kwitnienia:—
Roślina ozdobna z:owoców
Opis:
Arbuz to warzywo dyniowate o dużych wymaganiach cieplnych (minimalna temperatura wzrostu wynosi około 18 st.C, a optymalna – 22–28 st.C). Do uprawy w Polsce najlepiej nadają się polskie odmiany.
Arbuz, prawidłowo zwany kawonem, jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Arbuz zawiera dużo cukrów, a także witaminy, kwasy organiczne i związki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor). Arbuz jest niskokaloryczny, znakomicie gasi pragnienie i uzupelnia niedobór potasu w organizmie.
Roślina ma płożący pokrój, pędy dorastją do 2–3 m długości. Liście arbuza są sercowate, powcinane, osadzone na ogonkach. W węzłach liściowych tworzą się wąsy czepne. W kątach liści wyrastają niepozorne kwiaty – najpierw pojawiają się kwiaty męskie, a po kilku dniach żeńskie. Owocem arbuza jest dorodna jagoda ze słodkim miąższem barwy białej, różowej, pomarańczowej lub żółtej (w zależności od odmiany).
Arbuzy należy uprawiać na stanowiskach nasłonecznionych i zacisznych, koniecznie osłoniętych od północy, na glebach żyznych, nawiezionych obornikiem bądź kompostem, o pH od 5,5 do 6,0. Najlepiej uprawiać tę roślinę w szklarniach albo niskich tunelach.
Arbuz jest uprawiany wyłącznie z rozsady doniczkowanej, którą sadzi się do gruntu (po zahartowaniu) pod koniec maja lub na początku czerwca (gdy gleba już dobrze się nagrzeje). Rośliny sadzi się w rozstawie 80 x 100 cm. Arbuz dość głęboko korzeni sie i dlatego jest odporny na okresowe susze. W okresie intensywnego wzrostu należy jednak zapewnić mu wysoką wilgotność podłoża, ale wierzchnia warstwa nie może zawierać dużo wody, co zwiększa niebezpieczeństwo porażenia chorobami grzybowymi. Dlatego arbuzy sadzi się na usypanych kopczykach albo wałach, które warto wyściółkować czarną folią, czarną włókniną albo przekompostowana korą. Po posadzeniu dobrze okryć rośliny na kilkanaście dni włókniną, aby zabezpieczyć je przed nocnymi chłodami. Osłony trzeba zdjąć, gdy rozpoczyna się kwitnienie.
W okresie wzrostu – od momentu kwitnienia – arbuzy nawozi się saletrą amonową, dwu- lub trzykrotnie, co 3 tygodnie.
Arbuzy należy podlewać umiarkowanie i niezbyt często, ale systematycznie, nie dopuszczając do przesuszenia gleby. Nie należy podlewać zimną wodą.
Wiekszość odmian uprawnych arbuzów owocuje na końcach pędów, dlatego nie jest konieczne przycinanie roślin. Owoce arbuza zbiera się zazwyczaj od połowy sierpnia do połowy września.
Arbuz, prawidłowo zwany kawonem, jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Arbuz zawiera dużo cukrów, a także witaminy, kwasy organiczne i związki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor). Arbuz jest niskokaloryczny, znakomicie gasi pragnienie i uzupelnia niedobór potasu w organizmie.
Roślina ma płożący pokrój, pędy dorastją do 2–3 m długości. Liście arbuza są sercowate, powcinane, osadzone na ogonkach. W węzłach liściowych tworzą się wąsy czepne. W kątach liści wyrastają niepozorne kwiaty – najpierw pojawiają się kwiaty męskie, a po kilku dniach żeńskie. Owocem arbuza jest dorodna jagoda ze słodkim miąższem barwy białej, różowej, pomarańczowej lub żółtej (w zależności od odmiany).
Arbuzy należy uprawiać na stanowiskach nasłonecznionych i zacisznych, koniecznie osłoniętych od północy, na glebach żyznych, nawiezionych obornikiem bądź kompostem, o pH od 5,5 do 6,0. Najlepiej uprawiać tę roślinę w szklarniach albo niskich tunelach.
Arbuz jest uprawiany wyłącznie z rozsady doniczkowanej, którą sadzi się do gruntu (po zahartowaniu) pod koniec maja lub na początku czerwca (gdy gleba już dobrze się nagrzeje). Rośliny sadzi się w rozstawie 80 x 100 cm. Arbuz dość głęboko korzeni sie i dlatego jest odporny na okresowe susze. W okresie intensywnego wzrostu należy jednak zapewnić mu wysoką wilgotność podłoża, ale wierzchnia warstwa nie może zawierać dużo wody, co zwiększa niebezpieczeństwo porażenia chorobami grzybowymi. Dlatego arbuzy sadzi się na usypanych kopczykach albo wałach, które warto wyściółkować czarną folią, czarną włókniną albo przekompostowana korą. Po posadzeniu dobrze okryć rośliny na kilkanaście dni włókniną, aby zabezpieczyć je przed nocnymi chłodami. Osłony trzeba zdjąć, gdy rozpoczyna się kwitnienie.
W okresie wzrostu – od momentu kwitnienia – arbuzy nawozi się saletrą amonową, dwu- lub trzykrotnie, co 3 tygodnie.
Arbuzy należy podlewać umiarkowanie i niezbyt często, ale systematycznie, nie dopuszczając do przesuszenia gleby. Nie należy podlewać zimną wodą.
Wiekszość odmian uprawnych arbuzów owocuje na końcach pędów, dlatego nie jest konieczne przycinanie roślin. Owoce arbuza zbiera się zazwyczaj od połowy sierpnia do połowy września.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz